Članovi Predsjedništva BiH za tri mjeseca održali tek jednu redovnu sjednicu

Članovi Predsjedništva BiH za tri mjeseca održali tek jednu redovnu sjednicu

Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprkos tvrdnjama da se vlast ne nalazi u političkoj krizi, efikasnost rada državnih organa govori suprotno. Naime, ne postoji nikakva naznaka da bi se u dogledno vrijeme mogla održati sjednica Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je od početka godine održalo tek dvije sjednice, i to jednu redovnu 25. januara i jednu vanrednu 6. januara. Na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića 23. februara zakazana je i vanredna sjednica na kojoj je bilo govora o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Sjednica je prekinuta jer član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović nije bio za to da se izjasni da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude, nakon čega je napustio sjednicu, a ubrzo nakon njega sjednicu je napustio i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Još od 23. februara Predsjedništvo BiH nalazi se u blokadi. Ivanić je stava da nova sjednica Predsjedništva BiH nije zakazana jer prethodna nije završena. Kako nezvanično saznajemo, članovi Predsjedništva BiH pregovaraju o tome kada bi mogla biti zakazana sjednica i sa kojim tačkama dnevnog reda, a posebno otežavajuće okolnosti u pregovorima predstavljaju problemi koji su izvorno političke prirode.

Ako se uzmu u obzir najave iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, bh. predsjednici posljednjih mjeseci uglavnom se bave sastančenjem sa stranim ambasadorima, učešćem na svečanim akademijama i ceremonijalnim obilježavanjima.

Ništa bolja situacija nije bila ni prošle godine s obzirom na to da su članovi Predsjedništva BiH u decembru održali samo jednu redovnu sjednicu, u novembru dvije redovne i jednu vanrednu sjednicu, u oktobru i septembru po jednu redovnu sjednicu, u augustu nijednu sjednicu, u julu i junu po jednu sjednicu, u maju dvije redovne sjednice, u aprilu jednu redovnu sjednicu, u martu dvije redovne sjednice, u februaru jednu i u januaru dvije redovne sjednice.

U isto vrijeme Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović primaju plaće veće od 5.000 KM bez naknada kao što su topli obrok, prijevoz i odvojeni život. Podsjećamo, riječ je o kolektivnom šefu države u kojoj prosječna plaća prema podacima Agencije za statistiku BiH iznosi 846 KM.

Back to top button